Garážové brány – aký typ vybrať?

Máte v pláne kúpiť si novú garážovú bránu, aby ste konečne zabezpečili svoje auto, a neviete, pre aký typ sa rozhodnúť? Každá má svoje prednosti i nedostatky. Našťastie, už si nemusíme vyberať len medzi plechovými či drevenými bránami. Na trhu sú kvalitné materiály aj rôzne konštrukčné a technické riešenia brán, ktorá ich ponuku rozšíri.

Dôležité je rozhodnúť sa správne o type brány, jej rozmeroch a ovládaní.

Rozmer garážovej brány

Rozmer je určený, samozrejme, veľkosťou garáže a počtom zaparkovaných áut. Budete v garáži parkovať jeden automobil alebo hneď dve autá? Určite si dobre premyslite  priestor vo vnútri garáže a pred ňou – aj kvôli manévrovaniu s autom pri vjazde a výjazde. Ak staviame novú garáž, môžeme si vybrať z typizovaných veľkostí garážových brán, pri rekonštrukcii existujúcej garáže to budú, pravdepodobne, vráta na mieru.

Materiál a povrchová úprava

Okrem funkčnosti a životnosti je dôležitý aj vzhľad garážových brán. Na výber máme celú škálu farebných odtieňov, prípadne fóliou imitujúcich rôzne druhy dreva alebo iných materiálov. V našej ponuke nájdete aj potlače DURAprint, vďaka ktorým môžete mať na garáži dokonca ľubovoľný obrázok podľa svojho výberu.

Brány sa zvyčajne vyrábajú z kvalitnej ocele s povrchovou úpravou proti korózii a poškriabaniu, ale na trhu sú v ponuke aj drevené garážové brány.

Zateplenie

Dnes už si môžete vyberať z niekoľkých stupňov zateplenia, ktoré zodpovedajú hrúbke izolačného materiálu. Poradíme vám, ktorá úroveň zateplenia bude pre vás postačujúca v našich podmienkach.

Ovládanie garážovej brány

Voliť môžeme medzi automatickým alebo manuálnym otváraním a zatváraním. Rozhodne zrejme cena a tiež miera využitia brány. S automatickým pohonom ušetríme viac času najmä vtedy, ak využívame garáž denne.

Výklopná garážová brána

Tieto brány majú jednoduchú konštrukciu, sú spoľahlivé a šetria vnútorný priestor garáže. Pri otváraní zachádzajú po koľajniciach pod strop a zaberajú tak minimum miesta. Naproti tomu majú vyššie nároky na miesto pred garážou.

Problematické je teda otváranie. Výklopné krídlo sa otvára do vonkajšieho priestoru. Ak nemáme pred garážou dosť miesta, dáme prednosť inému typu brány.

Napriek tomu sú výklopné brány obľúbené ako s mechanickým, tak i s elektrickým pohonom, ktorý uľahčuje manipuláciu. Brány sa montujú väčšinou do otvoru alebo za otvor garáže.

Rolovacie brány

Sú univerzálne a ušetria miesto. To je hlavný dôvod, prečo sú žiadané. Dajú sa umiestniť za otvor, aj do otvoru. V malých garážach, kde nie je vo vnútri dosť miesta, možno namontovať vráta aj pred otvor. Tento variant sa využíva pri radových garážach určených len pre jeden automobil.

Brány sa vyrábajú na mieru a dajú sa prispôsobiť akémukoľvek tvaru a typu garážového otvoru. Vráta zvyčajne tvoria hliníkové lamely vyplnené PUR penou, ktoré sa rolujú na valec uchytený pri strope garáže. Rolovacie brány sa ovládajú väčšinou elektrickým pohonom.

V porovnaní s inými typmi brán, a to hlavne pri zatváraní, kedy lamely dosadajú na podlahu, je manipulácia s nimi trochu hlučnejšia. Pri výpadku elektriny sú vráta vybavené systémom manuálneho otvárania.

V porovnaní s výklopnými bránami majú lepšie izolačné vlastnosti a nevyžadujú pravidelný odborný servis, mazanie, uťahovanie a pod.

Sekčné garážové brány

Tvoria ich panely pohybujúce sa po bočných koľajniciach. Ovládajú sa tiež manuálne alebo na elektrický pohon. Ponúkajú najlepšie tepelné a izolačné vlastnosti.

Sekčné panely vyplnené PUR penou zabraňujú úniku tepla z garáže. Preto sa využívajú v garážach, ktoré sú súčasťou pasívnych alebo nízkoenergetických domov.

Montáž sekčných vrát je zložitejšia kvôli koľajniciam umiestneným na strope garáže. Náročnejší je aj ich servis. Raz do roka je potrebné premazať kolieska, po ktorých sa brána pohybuje, dotiahnuť lanká a vráta kompletne nastaviť.

Aj napriek problematickej montáži a následnému pravidelnému servisu je o tieto brány veľký záujem.

Dvojité XXL vráta

Tie si, pochopiteľne, kúpime vtedy, keď plánujeme výstavbu dvojgaráže. Tak ako takmer všetky garážové brány, aj tieto sa vyrábajú na zákazku. Osádzajú sa s kvalitnými a výkonnými elektromotormi. Prevádzka dvojitých brán je rovnaká ako u brán štandardných rozmerov, ale keďže sa manipuluje s väčšou váhou, je výber kvalitných materiálov a pohonom ešte dôležitejší.

Pozrite si našu ponuku garážových brán osvedčeného českého výrobcu Kružík s možnosťou individuálnej trvácnej potlače DURAprint a príďte sa k nám poradiť a nechať si naceniť vašu budúcu skvelú garážovú bránu.